3D Street Art Festival

In het Winkelhart Ridderkerk is er een 3D StreetArt Festival gehouden met diverse kunstenaars uit binnen en buitenland. Het betreft hier 3D tekeningen die op de straat worden aangebracht. Je ziet dan, als je er vanaf een specifiek punt naar kijkt, diepte in dat een heel speciaal effect heeft. Elke tekening bevat een bepaald thema. In de opdracht zit o.a. dat bij minimaal één tekening een element uit de Ridderkerkse geschiedenis terug moet komen. Maar de kunstenaars hebben daarbij een volledig artistieke vrijheid gehad.

De tekeningen die op straat zijn aangebracht (zowel buiten als binnen) blijven tot eind september in tact.

TIPS voor het kijken naar en fotograveren van 3D Street Art

In de week van 17 t/m 22 juni was het 3D Street Art Festival waar streetpainters 3D tekeningen op straat hebben aangebracht. Dit is gebeurt op 7 plekken in het Winkelhart. Maar let op 3D tekeningen zijn geen gewone tekeningen. Zo op het eerste oog ziet het er vreemd uit. Soms zelfs vervormd. Een getekend kind heeft plotseling een heel groot hoofd. Maar dat hoort bij 3D. Omdat de mens twee ogen heeft, eigenlijk twee lenzen, zien de hersenen een plat beeld. Dus moet je een paar dingen doen. Ga bij de tekening op de plek staan die is aangegeven. Je kunt een 3D effect alleen goed zien wanneer je op de juiste plek staat. Even iets naar links of recht en de lijnen trekken scheef.

De volgende tips helpen:

1. Sta op de aangeven plek.
2. Knijp één oog dicht gedurende minimaal 30 seconden. Het 3D effect vormt zich dan langzaam.
3. Nog beter, neem een (smartphone) camera en hou deze horizontaal en neem dan een foto. Hoe breder het beeld, hoe meer en beter het 3D effect.
4. Kom op het moment dat de tekening optimaal in de zon ligt zonder schaduw van de omgeving of bij wat bewolkt weer.
5. Laat iemand een foto met u zelf op de foto maken en volg de aanwijzigen van de fotograaf zodat u interactief op de foto staat. Denk bijvoorbeeld hoe mensen een foto van de toren van Pisa nemen om met hun hand het omvallen van de toren te voorkomen. Experimenteer met verschillende plekken. Zie bijgaande foto’s als voorbeeld.

FOTOWEDSTRIJD

Vanaf 1 juli gaan we een fotowedstrijd organiseren waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Volg / like onze Facebook: www.facebook.com/winkelhartridderkerk . Wij zullen binnenkort  de spelregels bekend maken en welke prijzen er te winnen zijn.

Deze activiteit wordt u aangeboden door de winkeliers van het Winkelhart Ridderkerk. Zij wensen u veel plezier!

Painting: Gregor Wosik

Painting: Rianne te Kaat